Ga je kunstgras leggen in de tuin? Dan is het belangrijk dat je niet vergeet om een stabilisatiedoek te plaatsen. Geen paniek als je niet precies weet wat dit is en hoe je het gebruikt. Dit leggen wij haarfijn voor je uit.

Alles wat je moet weten over een stabilisatiedoek

Ga je kunstgras leggen in de tuin? Dan is het belangrijk dat je niet vergeet om een stabilisatiedoek te plaatsen. Geen paniek als je niet precies weet wat dit is en hoe je het gebruikt. Dit leggen wij haarfijn voor je uit.

Wat is een stabilisatiedoek?

Een stabilisatiedoek plaats je onder kunstgras om de vlakte egaal te maken. Het wordt ook wel drukverdeeldoek genoemd. Een stabilisatiedoek zorgt ervoor dat je geen kuiltjes voelt als je op het kunstgras staat. Daarnaast voorkomt het dat er onkruid tussen je kunstgras groeit, is het waterdoorlatend en heeft het een beschermende functie. Ideaal dus en daarom vertellen wij er graag meer over.

Stabilisatiedoek onder kunstgras

Een stabilisatiedoek plaats je dus onder het kunstgras om de ondergrond vlak te maken. Vooral onder een ondergrond van aarde of zand is een stabilisatiedoek essentieel. Mocht je kunstgras leggen op tegels of beton, dan is een stabilisatiedoek niet noodzakelijk. Toch kan het handig zijn, zodat de grond iets zachter aanvoelt en er minder kans is dat er onkruid tussen groeit.

Stabilisatiedoek geotextiel

Een stabilisatiedoek is gemaakt van geotextiel. Dit materiaal is non-woven. Dit wil zeggen dat er geen garen worden gebruikt, maar het materiaal wordt rechtstreeks als vezel aan elkaar gehecht. Een geotextiel stabilisatiedoek is geschikt als de ondergrond extra steun nodig heeft of om bijvoorbeeld ongelijkheden op te vullen. De dikte van het doek kan verschillend zijn. Laat je vooral adviseren door Mastergrass om te kijken welke dikte van het doek het meest geschikt is voor jou. Elke situatie is natuurlijk verschillend. Kijk voor meer informatie over het leggen van kunstgras ook eens op deze pagina.

Stabilisatiedoek leggen

Natuurlijk is het ook handig om te weten hoe dit stabilisatiedoek neergelegd moet worden. Dat leggen wij hieronder stapsgewijs voor je uit.

Stap 1. Zorg voor een stabiele ondergrond
Het is erg belangrijk dat de ondergrond stabiel, vlak en waterdoorlatend is. Zorg ervoor dat de ondergrond goed aangetrild is.

Stap 2. Stabilisatiedoek leggen
Snijd het stabilisatiedoek op maat met een stanleymes. Het is geen probleem als stukken doek overlappen, maar zorg er dan wel voor dat de overlapping 20 centimeter is. Probeer het stabilisatiedoek zo strak mogelijk te leggen.

Stap 3. Kunstgras uitrollen
Rol de kunstgrasmat uit en snijd het op maat met het stanleymes. Werk de rest keurig af en je nieuwe kunstgazon is dan klaar voor gebruik.

Het is mogelijk om het stabilisatiedoek zelf te leggen, maar onze ervaren kunstgrasleggers van Mastergrass helpen je hier ook graag mee. Neem gerust contact met ons op voor de verschillende mogelijkheden.

Heb je persoonlijk advies nodig?

Vraag het Niels!

Offerte aanvragen?

Gratis en vrijblijvend.

Kunstgras: zelf leggen of door Mastergrass?

Kunstgras is ideaal voor op het gazon, het terras of op het balkon. De vraag is alleen wie het kunstgras aanlegt. Laat u het leggen door de kunstgrasleggers van Mastergrass of steekt u zelf de handen uit de mouwen? Als…

Kunstgras leggen: 9x geschikte ondergronden

Bij het aanleggen van mooi kunstgras is een goede ondergrond erg belangrijk. Ongelijkheden, verzakkingen en onkruid hoort natuurlijk niet bij uw gloednieuwe kunstgazon. Daarom hebben wij voor uw verschillende ondergronden op een rijtje gezet die geschikt zijn voor uw kunstgras.…

Onderhoud kunstgras: hoe doet u dat?

Het is ideaal dat onderhoud van kunstgras minimaal is. Zo hoeft u nooit meer te grasmaaien, te bemesten of te besproeien. Toch is het wel de bedoeling dat u uw kunstgras goed onderhoudt, zodat het langer meegaat. Wilt u meer…