Bij het aanleggen van mooi kunstgras is een goede ondergrond erg belangrijk. Ongelijkheden, verzakkingen en onkruid hoort natuurlijk niet bij uw gloednieuwe kunstgazon. Daarom hebben wij voor uw verschillende ondergronden op een rijtje gezet die geschikt zijn voor uw kunstgras.

Kunstgras leggen: 9x geschikte ondergronden

Bij het aanleggen van mooi kunstgras is een goede ondergrond erg belangrijk. Ongelijkheden, verzakkingen en onkruid hoort natuurlijk niet bij uw gloednieuwe kunstgazon. Daarom hebben wij voor uw verschillende ondergronden op een rijtje gezet die geschikt zijn voor uw kunstgras.

De ondergrond van kunstgras heeft net zoveel aandacht nodig als het kunstgras zelf. Het zorgt onder andere voor stabiliteit, zodat u zonder problemen uw kunstgazon betreedt. Het is goed om stil te staan bij de functie van de ondergrond van kunstgras en welke mogelijkheden er zijn.

Waterafvoer en onkruid

Waterafvoer is erg belangrijk in de ondergrond van kunstgras, want anders komt uw vers aangelegde kunstgras onder water te staan. Geel zand moet u daarom vermijden, omdat dit het water moeilijk doorlaat. Daarnaast zorgt een goede ondergrond ervoor dat er geen onkruid op uw nieuwe kunstgazon groeit. Zwart zand raden wij daarom streng af als ondergrond voor uw kunstgras. Dit zand is juist aantrekkelijk voor onkruid en het is moeilijk om egaal te krijgen.

Dat een goede ondergrond van kunstgras essentieel is, weet u ondertussen. De grote vraag is alleen: wat zijn dan geschikte ondergronden voor kunstgras? Lees snel verder.

1. Betongranulaat
Betongranulaat is stevig, makkelijk vlak te maken én laat goed water door. Dat is natuurlijk belangrijk bij het aanleggen van kunstgras. Het voorkomt het verzakken van de grond. Ideaal dus. Overigens raden wij u aan om een drukverdelend doek onder het kunstgras te plaatsen. Dit verdeelt de druk over het gehele kunstgras. Daarnaast blijft het dan het onkruid de baas onder uw kunstgazon. Dat is mooi meegenomen natuurlijk.

2. Breekzand
Een andere geschikte ondergrond voor uw nepgras is breekzand, ook wel brekerzand genoemd. Deze ondergrond bestaat uit stukjes steen en dat zorgt ervoor dat het erg stabiel is. Ook laat het voldoende water door en dat is belangrijk bij een ondergrond voor kunstgras. 5 tot 10 cm is genoeg om een zandbed te maken van breekzand. Kleine tip: besproei het zandbed met water om het zand makkelijker in te klinken.

3. Gestabiliseerd zand
Een andere optie als ondergrond voor kunstgras is gestabiliseerd zand. Dit zand bestaat uit betonzand met ongeveer 10% cement. Het cement zorgt voor een extra stabiliteit en stevigheid. Leg het kunstgras direct over het gestabiliseerde zand heen. Zeer eenvoudig, dus uw kunstgazon is zo geregeld.

4. Foam
Als u het balkon wilt voorzien van mooi kunstgras, is ook de ondergrond erg belangrijk. Meestal is bij de bouw al rekening gehouden met de afvoer van regenwater. Mocht dit niet het geval zijn, dan is een foamlaag de ideale oplossing. Hierdoor kan het regenwater sneller weglopen en het kunstgras opdrogen. Overigens is foam lekker zacht, dus erg geschikt als zachte ondergrond voor uw nepgras.

5. Vlonder
Is foam niet helemaal wat u zoekt als ondergrond voor kunstgras op het balkon? Dan is een vlonder ook nog een optie om onder uw kunstgrasmat te plaatsen. Nogmaals: het kunstgras kan gewoon op beton gelegd worden, als het regenwater maar kan weglopen.

6. Tegels
Tegels als ondergrond voor kunstgras kan prima, maar dan moet u wel met een aantal zaken rekening houden. Plaats namelijk een drukverdelend doek over de tegels. Zo maakt u de grond egaal en verdeelt u de druk. Bij tegels heeft u altijd te maken met voegen. Het is aan te raden om deze te vullen met zand om ongelijkheden te voorkomen. U wilt natuurlijk zonder problemen over uw kunstgras lopen.

7. Teenpuin
Puin van steenachtige materialen is ideaal als ondergrond voor uw kunstgazon voor meer stabiliteit. Breng een laag aan van 10 tot 15 cm steenpuin en tril deze goed aan. Om de ondergrond van uw kunstgrasmat te egaliseren, raden wij aan om een topping van brekerzand daar overheen te doen. 2 tot 5 cm brekerzand is voldoende.

8. Dempingsmat
Dient uw kunstgras als speelveld waarop speeltoestellen staan? Dan raden wij aan om dempingsplaten als ondergrond voor uw kunstgras te gebruiken. Dit verdeelt de druk, zorgt voor stevigheid en beschermt de ondergrond. U creëert een zachte ondergrond die ook nog water doorlaat. Ideaal als ondergrond voor uw kunstgras. Deze ondergrond is ook geschikt als u andere tuinmeubels op uw nepgras wil plaatsen. Let wel op: de dikte van de dempingsmat moet u extra uitgraven, dus houd hier rekening mee.

9. Bitumen of EPDM
Heeft u een dakterras van bitumen of EPDM en wilt u hierop kunstgras leggen? Geen probleem, want ook deze ondergrond is geschikt voor uw nepgras. Leg eventueel eerst een laag dempingsmatten neer om het dak niet te beschadigen.

Kunstgras op kunstgras
Dan vraagt u zich misschien af of een kunstgrasmat over bestaand kunstgras gelegd mag worden. Daarop is één duidelijk antwoord: nee, dat raden wij sterk af. Kunstgras moet namelijk op een stabiele en egale ondergrond liggen.

Hopelijk bent u nu wat wijzer geworden over de verschillende mogelijkheden betreft ondergronden voor kunstgras. Bent u geïnteresseerd in de aanleg van kunstgras? Vraag vrijblijvend een offerte of stalen aan bij Mastergrass. Ook voor andere vragen kunt u bij ons terecht. Wij helpen graag.

Heb je persoonlijk advies nodig?

Vraag het Niels!

Offerte aanvragen?

Gratis en vrijblijvend.

Kunstgras: zelf leggen of door Mastergrass?

Kunstgras is ideaal voor op het gazon, het terras of op het balkon. De vraag is alleen wie het kunstgras aanlegt. Laat u het leggen door de kunstgrasleggers van Mastergrass of steekt u zelf de handen uit de mouwen? Als…

Kunstgras leggen: 9x geschikte ondergronden

Bij het aanleggen van mooi kunstgras is een goede ondergrond erg belangrijk. Ongelijkheden, verzakkingen en onkruid hoort natuurlijk niet bij uw gloednieuwe kunstgazon. Daarom hebben wij voor uw verschillende ondergronden op een rijtje gezet die geschikt zijn voor uw kunstgras.…

Onderhoud kunstgras: hoe doet u dat?

Het is ideaal dat onderhoud van kunstgras minimaal is. Zo hoeft u nooit meer te grasmaaien, te bemesten of te besproeien. Toch is het wel de bedoeling dat u uw kunstgras goed onderhoudt, zodat het langer meegaat. Wilt u meer…