Veel mensen kiezen ervoor om kunstgras te laten leggen door een professional. Maar wist je dat ook zelf kan? We nemen je graag mee in het uitgebreide stappenplan en geven antwoord op de vraag: ‘hoe moet ik kunstgras leggen?’.
Zelf kunstgras leggen is dus een mooie klus voor de handige heren en dames onder ons. Met een beetje inzicht en de juiste benodigdheden moet het helemaal goedkomen. Benieuwd naar hoe je dit karwei het beste aanpakt? Bekijk het stappenplan hieronder.
Op het moment dat je zelf kunstgras gaat leggen, dan wil je een sterke basis. Je kunt het vergelijken met het fundament van een huis. Bij het realiseren van deze basis kijk je naar het gebruik van het kunstgazon. Spelen er vaak kinderen op? Wordt er op gesport? Of komen er bijna geen mensen op en is het voornamelijk esthetisch?
Verder is de waterdoorlatendheid van het kunstgras belangrijk. Je wilt niet dat er snel plassen water op het kunstgras verschijnen. Het is fijn als het snel weg kan lopen. Om dit te realiseren kun je het beste kiezen voor een zandbed van menggranulaat met een hoogte tussen de 5 en 10 centimeter.
Als het heel erg slecht is, dan kan je nog een laag lava aanbrengen of installeer je een drainagesysteem.
Wij adviseren altijd om gebruik te maken van kantopsluiting. Dit is wat je aan de uiteinden van het kunstgras plaatst. Denk aan een betonband, kunststof of bestrating. Het is belangrijk om vooraf wel goed na te denken over het type kantopsluiting dat je wilt. Dat bepaalt namelijk de uitstraling. Daarnaast dient de kantopsluiting goed van kwaliteit te zijn. Je wilt bijvoorbeeld geen kunststof kantopsluiting die na een poosje scheuren gaat vertonen. Buiten de uitstraling zorgt de kantsluiting ervoor dat:
Afhankelijk van de gesteldheid van de bodem, wordt er een ondergrond aangebracht. Als dit gebeurd is, dan bewerkt u de oppervlakte met een trilplaat. De belangrijkste reden daarvoor is dat de ondergrond niet meer gaat zakken op het moment dat je er gebruik van gaat maken. Op het moment dat dit gedaan is ga je de oppervlakte egaliseren met een laser en een waterpas.
Als je de oppervlakte met een trilplaat platgedrukt hebt en alles geëgaliseerd hebt, breng je een geovlies textiel, drukverdelend doek aan over de gehele oppervlakte. Waarom? Om de volgende redenen:
Nu ben je gereed om datgene waar het echt om draait aan te leggen: de kunstgrasmat. Dit doe je door het kunstgras uit te rollen en op zijn plek te leggen. Daarna snijd je de kunstgrasmat op maat. Mochten er meerdere rollen nodig zijn, dan kun je deze aan elkaar lijmen. Dit wordt gedaan met lijmband. Je lijmt dit op een dusdanige manier dat de naden geheel onzichtbaar zijn. Het resultaat: een strak kunstgazon.
Nu komt de finishing touch: het bezanden van de kunstgrasmat. Dit doen we met kwartzand om verschillende redenen:
Benieuwd wat ze over ons zeggen? Lees dan onze reviews.
Twijfel je na het lezen van alle stappen om jouw kunstgras zelf te leggen? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om het door jou uitgekozen kunstgras te laten leggen door onze specialisten. Voor het aan laten leggen van schitterend kunstgras zijn er 4 verschillende opties mogelijk.
Wat zijn de voordelen van kunstgras?
Hoe lang duurt het aanleggen van kunstgras?
Hoeveel garantie zit er op het kunstgras?
Kun je kunstgras aanleggen rond een zwembad?
Kunstgras kan perfect rondom een ingebouwd zwembad gelegd worden, hierdoor heb je geen last meer vast vies water door aarde of gras en ziet het er altijd netjes uit.
Ook kunt u gedurende de zomermaanden een zwembad op het kunstgras plaatsen. Wanneer deze er weer afgehaald word kunt u de vezels weer rechtop zetten door met een harde bezem te borstelen.
Leggen jullie ook gekleurd kunstgras?